Günümüzde onlarca köklü Türk firmalar dünya çapında çok çeşitli ülkelerde farklı projeler üstlenerek Türkiye'den işçi ve eleman alımı yapıyorlar. Yurtdışı işçi alım taleplerini genellikle İŞKUR üzerinden yayınlayan firmalar iş başvurularını da yine İŞKUR üzerinden kabul ediyorlar. Garsondan marangoza, tesisatçıdan inşaat işçisine çok çeşitli binlerce eleman her yıl yurtdışına işçi olarak gidiyor. Yurtdışı işçi alımlarında çoğunluğu inşaat işçisi alımı oluşturuyor. Bunun sebebi ise yurtdışında iş yapan büyük firmaların çoğunluğunun inşaat ve endüstri alanında faaliyet göstermesi. Yurtdışında iş yapan Türk inşaat firmaları hem yurtdışında iş yapıyor hem de yurtdışına işçi alan ve yurtdışına eleman götüren yurtdışı Türk firmalar olarak öne çıkıyor.
Yurtdışına işçi olarak nasıl gidilir?
İŞKUR yurtdışı işçi alımı nasıl yapılıyor?
Yurtdışı eleman alım taleplerine nereden ulaşılır?
En fazla hangi işçi alımı yapan ülkeler hangileri?
Marangozundan inşaat işçisine, garsondan aşçıya kadar birçok meslekten binlerce kişiye yurtdışında iş fırsatları var. İŞKUR, 2012’de 60 bine yakın kişiyi yurtdışına işçi olarak gönderdi. Kuruma Norveç’ten Irak’a, Rusya’dan Azerbaycan’a kadar dünyanın her tarafından işçi talebi geliyor.
Peki, kimler bu fırsatlardan yararlanabilir?
Para dergisinden Ersan Çıplak'ın haberine göre; Türkiye ekonomisi son yıllarda sürekli büyüse de bu durum istihdama yeterince yansımıyor. Üstelik yurtiçinde iş bulma imkanı giderek zorlaşıyor. Ancak moralinizi bozmayın. Eğer belli niteliklere sahip bir mesleğiniz varsa yurtdışındaki iş fırsatlarına göz atmanızı öneririz. Bu konuda en iyi kaynak ise Türkiye İş Kurumu (İŞKUR). Avusturya’dan marangoz, Katar’dan buz hocası, Kuveyt’ten aşçı, Norveç’ten kaynak işçisi, Kanada’dan hemşire, Irak’tan inşaatla ilgili tüm branşlar, Hollanda’dan makine mühendisi, Almanya’dan doktor ve sağlık teknisyeni… Bu türden nitelikli işçi talebi alan İŞKUR uygun kriterlere sahip kişileri yabancı ülkelerde işe yerleştiriyor. Yurtdışından işçi talep edenler arasında doğal olarak Türkiye kökenli firmaların payı yüksek. Bu firmaların yurtdışına götürdüğü işçilerin mesleklerine bakıldığında özellikle inşaat sektöründe yer alanların çoğunlukta olduğu görülüyor.
Yurtdışı İşçi ve Eleman Alımlarında Sözleşme
İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, “Yurtdışı işçi alımlarından yararlanmak istiyorsanız öncelikle gitmeyi düşündüğünüz ülkenin çalışma hayatı ve mevzuatını araştırın” diyor. Aslında bu tür bilgilere ulaşmanız hiç de zor değil. Bu konularla ilgili bilgilere gideceğiniz ülkenin Türkiye’deki dış temsilciliklerinden ya da Türkiye’nin yurtdışı temsilciliklerinden kolaylıkla edinebilirsiniz. Bu kanallar dışında edilen bilgilerin eksik, hatalı ve hatta aldatıcı olabileceğine dikkat çeken Yazıcı, pek çok kişinin yurtdışında iş bulma vaadinde bulunan firmalar ya da kişilerce dolandırıldığını söylüyor. Böyle bir duruma düşmemek için İŞKUR hizmet merkezlerinden birine uğrayarak yurtdışında çalışma vaadinde bulunan firma ve kişilerin iyi niyetli olup olmadıkları öğrenilebilirsiniz. Yurtdışına çıkmadan önce yurtdışı iş sözleşmesinin imzalanması da çok önemli. İşçi ile ve işveren arasında imzalanan ve İŞKUR’un onayladığı bu iş sözleşmesi işçi ve işveren için resmi bir belge niteliği taşıyor. Sözleşme İleride ortaya çıkabilecek anlaşmazlıklarda delil niteliği taşınıyor. Bu türden sözleşme örneğini İŞKUR’un internet sayfasından temin etmeniz mümkün.
Irak'ta İş Yapan Türk Firmalar İşçi ve Eleman Alıyor
İstatistiklerine bakıldığında 2012’de yurtdışı eleman alımında sözleşme imzalayanların toplam sayısı 57 bin 953. 2012’de en fazla işçi Irak’a gönderilmiş. Bu dönemde Irak’a 15 bin 10 işçi gönderilmiş. Bu işçilerin büyük çoğunluğu Türkiye kökenli müteahhitlik firmalarının projelerinde çalışıyor. Irak’a giden işçiler genellikle yapı, tesis, bakım, onarım işleri, sanayi ve teknolojik imalat, tesisat ve montaj işleri, proje, mühendislik, müşavirlik işlerinde çalışıyor. Irak en çok inşaat işçisi, elektrikçi, kaynakçı, demirci, montaj elemanı, inşaat kalfası ve kalıpçı arıyor. 2012’de Irak’tan sonra en fazla işçiyi Rusya Federasyonu’na göndermişiz. 2012’de 13 bin 762 işçimiz Rusya’da işbaşı yapmış. Üçüncü sırada 8 bin 184 işçi gönderdiğimiz Suudi Arabistan bulunuyor. Bu ülkeleri 4 bin 810 ile Türkmenistan ve 2 bin 197 ile Azerbaycan takip ediyor.
İŞKUR Üzerinden Yurtdışı Eleman ve İşçi Alımları
Yabancı bir ülkede iş arıyorsanız bu isteğinizi İŞKUR’a ileterek “iş arayan” kaydı yaptırabilirsiniz. Kurumda yurtdışındaki işverenlerden alınan işgücü talepleriyle sizin özellikleriniz karşılaştırılıyor. Uygun bir pozisyon varsa sizi kuruma davet ediyorlar. İşverenle yapılacak görüşme sonucunda işe kabul edilmeniz halinde işlemleriniz İŞKUR tarafından yürütülüyor.Kuruma 18 yaşından büyük ve yurtdışına çıkışı engelleyici bir durumu olmayan herkes başvuru yapabilir. Eğitim ve diğer kriterler gideceğiniz ülkeye ve yapacağınız işe göre değişiyor. Ancak ne iş yapıyorsanız yapın mesleki yeterliğinizi belgelemeniz gerekiyor. Bu belgeyi MEB onaylı bir kursa katılarak birkaç ay içinde almanız mümkün. Yurtdışına götürülen işçiler genellikle inşaat sektöründe çalışan kişiler oldukları için bu sektöre özgü fiziksel ve zihinsel dayanıklılığa ve deneyime sahip olmaları gerekiyor. Yabancı dil bilenlere ise öncelik tanınıyor.
Yurtdışı İşçi ve Eleman Maaşları Ne Kadar?
Yurtdışında çalışan işçi ve eleman maaşları oldukça büyük bir skalada farklılıklar gösteriyor. Yurtdışına götürülen işçilere verilecek ücretler genellikle serbest piyasa koşullarına göre oluşuyor. Ülkeden ülkeye, çalışılan firmaya, deneyime göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle her mesleğe özgü ücret konusunda net bir rakam vermek oldukça zor. Ancak uzmanlar, yani kaynakçı, elektrikçi gibi teknik personel bin 500-2 bin dolar arasında aylık ücretle iş bulabiliyor.Aynı mesleklerden İngilizce bilen ekip başlarının aylık ücretleri ise 3 bin dolara kadar çıkıyor. Fikir vermesi için örnek vermek gerekirse: Libyalı Al-Naima Lil Dikor isimli firma, dekorasyon ve mutfak işleri için mermer montajında deneyimli teknik uzmanlar arıyor. Teklif edilen aylık ücret bin 200 dolar. Firma işçilerin yeme-içme, barınma ve Libya’ya gidiş-dönüş uçak biletlerini karşılıyor.
En Fazla Hangi Ülkelere Yurtdışı İşçi Alınıyor?
Yurtdışı işçi ve eleman alımı kapsamında en fazla eleman alımı yapan ülkeler şöyle: IRAK, RUSYA, TÜRKMENİSTAN, SUUDİ ARABİSTAN, AZERBAYCAN, KATAR, LİBYA, KAZAKİSTAN ve birçok diğer ülke.
çelik çatı demir doğrama ustasıyım 20 yıldır serbst calışıyorum kaynakcı belgelerıne calışma belgelerıne sahıbım demir celik yapım imalat konusunda ustayım