Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı bakanlık bünyesinde görevlendirilmek üzere 7 bin adet yeni personel alımı yapılacağını duyurdu. Buna göre söz konusu alımlar kapsamında sözleşmeli sosyal hizmet uzmanı alımı yapılacak.
7 BİN SÖZLEŞMELİ SOSYAL HİZMET UZMANI ALIMI YAPILACAK
"Aile Sosyal Destek Programı"nı (ASDEP) 4 ilde hayata geçirdik. Uygulama 77 milyon vatandaşı kapsayacak ve her 500 aileye bir danışman düşecek şekilde yaygınlaştırılacak. Bunun için sadece KPSS puanı ile değil özel sınavlara da tabi tutarak 7 bin sosyal hizmet uzmanı alacağız. Sistem, aile içinde sorunlar kangren hale gelmeden, cinnete dönüşmeden müdahale edebilmemizi sağlayacak. Şu an pilot illerde uzmanlarımız camiden muhtarına, okuldan sağlık ocağına kadar birçok kurumla iç içe çalışıyor, riskli durumları tespit ediyor. Aileler ihtiyacına göre ilgili kuruluşlara yönlendiriliyor ve takip ediliyor.
Ayşenur İslam, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Diyelim ki ailede bir çocuğumuzun çocuk yaşta evlendirilme riski var, bunu tespit ettik. Hemen durum ilgili mercilere bildiriliyor, ailenin tabi önce bilinçlendirilmesi lazım. Yasal mevzuat anlatılıyor, çünkü biliyorsunuz çocukların 18 yaşından önce evlendirilmesi Türkiye'de yasal değil, bu bir suçtur. Evlenen ve buna ortam sağlayan kişiler ceza görürler, ciddi oranda hapis cezaları vardır. Aile bu noktada bilinçlendiriliyor, çocuk eğitim kurumlarına yönlendiriliyor. Bunun sebepleri ekonomik darlık ise o konuda aileye destek olunuyor. Veya diyelim ki bir ailede yaşlı var, bakıma muhtaç. Hemen kurumlarımızla irtibatlandırılıyor. Bunun gibi birçok sorun temelinde aile odaklı çözülmüş oluyor.''
Bütün Türkiye'nin taranacağı ve bu sistemin sürekli olacağını vurgulayan Bakan İslam, "Bizim uzmanlarımız o çevrenin muhtarı, aile hekimleri, sağlık kurumları, okulları, hatta müftülüğüyle sürekli irtibat halinde olacaklar. Elbette bizim risk haritamız var ama bu risk haritasını bulunduğumuz çevrede bu sistemleri yöneten kimselerle, diyalog içerisinde genişletebilme imkanımız var. Bugün, haberdar olmadığımız, risk altında aileler bulunabilir, onlardan da bu şekilde haberdar olacağız" diye konuştu.
UZMAN ALIMINDA NİTELİK ÖNEMLİ
Bu kapsamda 2015 yılının ikinci yarısında uzman alımına başlayacaklarının bilgisini veren İslam, "Şu anda 7 bin uzmana ihtiyacımız var ama bu uzmanları peyderpey alacağız. Bu uzmanların çok nitelikli kimseler olması gerekiyor. Çok ciddi sınavlarla alınacaklar, alındıktan sonra da yine önemli eğitimlerden geçecekler" ifadesini kullandı. İslam, bu konuda çalışmış, saha tecrübesi olan uzmanların, pilot illerde görev yaptığını belirterek, gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından, süratle diğer illerde çalışmaya başlanacağını sözlerine ekledi.
ön li̇sansta alir misiniz