Nitelikli Freelance Çalışanların Sayısı Dünya Genelinde Artacak
İlerleyen yıllarda freelance çalışma sisteminin yaygınlaşmasıyla freelance çalışanların sayısının bir hayli artacağı öngörülüyor. Çalışmalar ilerleyen yıllarda dünya genelinde çalışanların yarısının yeniden eğitim sürecine gireceğini de gösteriyor.
Dünya sürekli değişirken dünya genelinde hakim olan dinamikler de değişim göstermeye başladı. En büyük değişimlerin yaşandığı alanlardan biri de uluslararası iş ve çalışma koşulları. Uluslararası alanda tüm dünya genelinde şirketlerin nitelikli eleman ve işçiye olan ihtiyacı giderek artıyor. Bu durumun gelecekte yeniden eğitim konusunda gündeme getireceği ve çalışanların yarısının yeniden eğitim almasını gerektireceği düşünülüyor.
Çalışanların Yarısı Yeniden Eğitime İhtiyaç Duyacak
Teknoloji ve ekonomideki hızlı değişimler, otomasyon ve yapay zekanın etkisini her zamankinden daha fazla ortaya kokuyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun yaptırdığı Future of Job araştırmasına göre önümüzdeki yıllarda çalışanların yaklaşık olarak yüzde 54'ü yeniden eğitilmeye ihtiyaç duyacak. Şirketler ve çalışanlar bu değişime ayak uydurabilmek için ortalama olarak altı aylık bir yeniden eğitim süresine ihtiyaç duyulacağını öngörüyor. Sadece kurumlar değil çalışanlar da gittikçe artan yetenek açığının bilincinde hareket ediyor. Udemy Yenetek Açığı Raporu'na göre Amerika'da çalışanların yüzde 51'i şayet kurumları kendilerini geliştirmeleri için ek eğitim imkanı sunmazsa işini bırakacağını belirtiyor. İşte bu noktada gözlemlerimiz çalışma biçimlerinin her iki taraf için de freelance sistemlere evrilmeye başladığı yönünde.
Son dönemde Amerika'da ve Avrupa'daki 15 ülkede 2016 verilerine göre toplam 162 milyon freelancer var. Önümüzdeki yıllarda ABD işgücünün neredeyse yarsının serbest çalışanlardan oluşacağı tahmin ediliyor. Serbest çalışanların yüzde 30'unun yani yaklaşık 50 milyonunun bir yerden geliri yok. Ancak hepsinin ortak noktası nitelikli kişiler olması.
Mikro Üniversiteler Yaygınlaşacak
Dünyada Forbes 500 şirketlerinin genel iş yükünün, son bir yıl içerisinde freelance kontratlar ile personel harici uzmanlardan talep edilme oranı yüzde 26'ya çıkmış durumda. Yani yetenek açığı, kurumları ihtiyaç duydukları yetileri şirket dışı çözümlerle temin etmeye yönlendiriyor. Pazar büyüklüğünün önümüzdeki yıllarda 335 milyar dolar seviyesine erişmesi beklenen paylaşım ekonomisi böylelikle serbest çalışmayı ve nitelikli uzman havuzunu besliyor. 2023 yılında Türkiye'de nüfusun yüzde 8'inin yani yaklaşık olarak 8 buçuk milyon insanın freelance çalışması bekleniyor. Bu eğilim neticesinde mikro üniversite kavramının da Türkiye'de daha yaygın hale geleceğini gösteriyor. İnsanlar artık yetkinlik bazlı eğitim alarak spesifik konularda uzmanlaşacak. Bu sayede alanında uzman kişiler pek çok farklı projede yeteneklerini ortaya koyabilecek.