5580 sayılı kanunda milletlerarası özel öğretim kurumlarının, yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler tarafından veya Türk vatandaşlarıyla ortaklık yolu ile 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu çerçevesinde Cumhurbaşkanı’nın izniyle açılabileceği belirtiliyor. Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişiler de kendi adlarına aynı amaçla milletlerarası mahiyette özel öğretim kurumu açabiliyor. Bu kurumlara ise yalnız yabancı uyruklu öğrenciler devam edebiliyor.
Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, son dönemdeki artışın önemli nedenlerinden birinin artan denetimler olduğunu söylüyor. Dal, son yıllarda komşu ülkelerden Türkiye’ye yoğun giriş yapan ailelerin çocuklarına önceleri elçilik ve konsolosluk binalarında eğitim verilmeye çalışıldığını ifade ediyor. Ancak daha sonra bu faaliyetlerin çeşitli yerlerde yapılmaya başlandığını belirten Dal, konuşmasını şöyle sürdürüyor.
“Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin almayan bu kurumlardan resmi veya özel okullara geçmek isteyen öğrencilere denklik verilmiyor. Dolayısıyla ülkemizde misafir olan bu öğrencilerin mağduriyete uğramamaları için bakanlıktan gerekli izinler alınmadan faaliyet gösteren kurumlar hakkında sıkı denetim ve ciddi takip başlatıldı. Artışın temel olarak bu gelişmelerden kaynaklandığı görülüyor.”
Al Fayez Uluslararası Okulları, Türkiye’de en çok şubesi olan milletlerarası eğitim kurumlarından birisi. Şirket, Kazanım markasıyla şubeler açıyor. Türkiye’deki arap toplumunun isteği üzerine, Arapça ve İngilizce eğitim vermek için kurulan okul, Türkiye’deki ilk Arap Uluslararası Okul. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmen tanınan kurum Cambridge sistemi tarafından akredite edilmiş durumda. İstanbul’da Çatalca ve Bağcılar’da, Yolava ve Ankara Çankaya’da şubeleri bulunuyor.
Türkiye’de milletlerarası okullar arasında en fazla şubesi olan bir diğer kurum ise Ninova Okulları. Kurum Türkiye’de ilk Irak okulunu açtı. Kurumun Ankara, İstanbul, Mersin ve Gaziantep’te toplam 4 şubesi var. Irak eğitim müfredatını uygulayan okulda İngilizce ve Türkçe eğitim de veriliyor.